Abeceda odtieňov II.

Abeceda odtieňov II.

Abeceda odtieňov II.

U odtieňov ide o viac ako o vizuálnu a peknú kombináciu. Odtiene predstavujú druh neverbálnej komunikácie. Okrem toho, že majú svoju symboliku a zmysel, odtiene niekedy vyvolávajú aj určité fyzické reakcie.

Napríklad, je potvrdené, že červený odtieň zvyšuje krvný tlak, žltý stimuluje, vyvoláva radosť a šťastie; oranžový pôsobí slávnostné, veselo, vyvoláva pocit zdravia a radosti zo života; zelený uvoľňuje a vytvára vnútorný pokoj; modrý upokojuje a povzbudzuje koncentráciu; fialový tlmí vášeň a biely unavuje.

Okrem toho, že odtiene môžu byť pasívne, aktívne a neutrálne, majú aj svoje pozitívne a negatívne významy. Každá odtieň má určitý psychologický účinok, teda vyvoláva v nás rôzne pocity. Niekoľko príkladov odtieňov a ich účinkov:

Červený - silné, dráždivé pôsobenie, zlepšuje náladu, zrýchľuje pulz, dýchanie a zvyšuje svalové napätie. Červený odtieň znamená lásku, vášeň, radosť, ale niektoré tóny tohto odtieňa (tmavočervený) predstavujú diabla a revolúciu.

Červený odtieň je silný a má najdlhšiu vlnovú dĺžku svetelného spektra. Môže vyvolať silné fyzické a emocionálne reakcie. Pôsobí, že je bližšie, ako v skutočnosti, a vzbudzuje pozornosť. Pozeranie červeného odtieňa môže zvýšiť srdcový tep a zrýchliť dýchanie, čo môže byť užitočné, ak potrebujete trochu povzbudiť. Je spojená s láskou, teplom a pohodlím. Považuje sa za intenzívnu farbu, či dokonca farbu hnevu, ktorá spôsobuje vzrušenie.

Žltý - stimuluje, spôsobuje radosť a šťastie a predstavuje nádej. Má vysokú viditeľnosť a používa sa v premávke. Pozitívne významy tohto odtieňa sú opatrnosť, jasnosť, inteligencia, radosť, organizácia, jar, a negatívne významy zahŕňajú lenivosť a cynizmus.

Žltý je najťažší odtieň pre ľudské oko, ktorý mozog potrebuje dešifrovať, píše sa, že príliš veľa žltej odtiene môže spôsobiť nevoľnosť a bolesť hlavy. Vystavenie žltému odtieňu môže stimulovať duševné činnosti a zvýšiť energiu. Bolo pozorované, že zvyšuje koncentráciu, a preto sa často používa na zápisníkoch. Považuje sa za veselý a optimistický odtieň. Žltý môže takisto vyvolať úzkosť a nízke sebavedomie.

Oranžový - pôsobí slávnostné, veselo, vyvoláva pocit zdravia a radosti zo života; Oranžový odtieň predstavuje vytrvalosť, odvahu, sebavedomie, priateľstvo, teplo a energiu. Negatívne významy sú nevedomosť a menejcennosť.

Oranžový, ktorá je kombináciou červenej a žltej, sa považuje za teplú a energickú. Nemá vôbec žiaden upokojujúci účinok a je silne spojený s ambíciami a novými etapami v živote. Vo farebnej terapii sa používa na liečbu pľúc a na zvýšenie energetickej úrovne. Uvádza sa, že fyziologicky zvyšuje prietok krvi v mozgu, čo môže zvýšiť duševnú aktivitu. Je dobre viditeľný, preto sa často používa na stavbách alebo miestach, kde hrozí riziko poranenia.

Zelený - upokojuje, pôsobí jemne, vytvára vnútorný pokoj, šetrí zrak. Zelený odtieň charakterizuje bohatstvo, zdravie, prírodu, nádej, rast, sviežosť a zodpovednosť. Okrem toho zelený znamená tiež závisť, pocit viny, žiarlivosť a neporiadok.

Zelený odtieň sa nachádza v strede spektra a je obľúbená v nemocniciach, lebo vytvára prostredie pre výchovu a zdravie. Je to preto, lebo má silné spojenie s prírodou. Mnohé symboly a logá majú zelenú ako základnú farbu. Potom, čo bol uznaný ako odtieň, ktorý symbolizuje plodnosť, bola v pätnástom storočí často používaný na svadbách. Zelený je pre oko najjednoduchší odtieň, keďže vytvára upokojujúci účinok, preto sa často používa v interiéri. Vedci zistili, že zelený zlepšuje čitateľské zručnosti. Niektorí študenti zistili, že držanie transparentného zeleného papiera nad materiálom na čítanie zlepšuje rýchlosť čítania a porozumenie textu.

Modrý - naopak od červenej, pôsobí upokojujúco, pasívne, chladno, podporuje koncentráciu a upokojuje. Modrý odtieň znamená pokoj, lásku, aristokraciu, prijatie, trpezlivosť, porozumenie, spoluprácu, pohodlie, oddanosť a istotu. Negatívne významy modrých odtieňov sú strach, chlad, pasivita a depresia.

Modrý je považovaná za odtieň, ktorý upokojuje, ale aj za tón podnikateľského prostredia. Z tohto dôvodu je mnoho izieb modrých, pretože je to odtieň, ktorá pomáha navodiť u ľudí pokoj. Môže vytvoriť aj stav depresie, pretože veľa modrej pôsobí chladno a smutne. Modrý odtieň tiež znižuje pulz a telesnú teplotu.

Fialový - pôsobí mysticky, tajomne, pôvabne a tlmí vášne. Fialový odtieň sa spája s čarodejníctvom, sofistikovanosťou a vierou, ale na druhej strane predstavuje zákaz. Tento odtieň sa len zriedka vyskytuje v prírode. Má najkratšiu vlnovú dĺžku v svetelnom spektre a nabáda k meditácii a hlbokému rozjímaniu u ľudí, ktorí ju vidia. Vzhľadom k tomu, že sa zriedkavo vyskytuje v prírode, historicky sa stal symbolom bohatstva a moci.

Biely - pôsobí únavne. Biely odtieň symbolizuje čistotu, sviežosť, ľahkosť a dobrotu, ale je aj synonymom zimy, chladu a vzdialenosti. Biely je odtieň úplného odrazu svetelného spektra. Považuje sa za čistý a sterilný, preto je obľúbená v zdravotníctve, kde je sterilita nanajvýš dôležitá.

Čierny - predstavuje vážnosť, eleganciu, dramatickosť a oddanosť, ale na druhej strane má aj konotácie zla, smrti, emočného chladu a nevedomosti. Čierny odtieň pohlcuje všetky odtiene svetelného spektra. Táto vlastnosť pohlcovania svetla pôsobí ohrozujúco, čo je dôvod, prečo sa mnoho ľudí bojí tmy. Vytvára absolútnu jasnosť, keď sa používa na písanie správ, a dosahuje dobrú rovnováhu s bielou. Je tiež najhustejší odtieň, preto môžu predmety, ktoré sú nafarbené na čierno, budiť dojem, že sú ťažké. Často sa používa vo svete módy a dizajnu pre jej efekt zužovania veľkosti tela.

Hnedý - odtieň, ktorá je evolučne veľmi spojená s naším mozgom, pretože naznačuje, že potravina je jedlá alebo zrelá. Podobne ako zelený, má silné spojenie s prírodou a zemou, považuje sa za druhú najobľúbenejší odtieň medzi mužmi, hneď po modrom. Spája sa s teplom a pohodlím, pomáha ľuďom cítiť sa pohodlne a bezpečne.

Ružový - je považovaný za ženský odtieň, ktorý upokojuje, a za romantický, ktorý označuje jemné city.

Šedý - má sa za to, že má na nás malý alebo žiadny psychologický vplyv. Úradné oblečenie je zvyčajne v šedom odtieni, z čoho vyplýva, že ho môžeme spájať so sebadôverou a samostatnosťou. Naznačuje nedostatok odtieňov a vitality, čo môže spôsobovať depresívne stavy. Tiež sa považuje za symbol času, začiatku zimného spánku, pretože dni sú kratšie a noci prichádzajú skôr.

Stačí si správne vybrať :-)

Váš tím Painthouse